River Volme Restoration

River Volme, Hagen

River Volme, Hagen

Contact

Dieter Grau

Dieter Grau

Director, Climate Adaptation & Landscape
T: +49 7551 92880

The goal of this urban and riverside planning project was to increase the overall attractiveness of the city Hagen. Previously, the river Volme existed as a channelled, lifeless waterway without any access. The first part of this long-term redevelopment project has been the restoration of the embankment of the river Volme, between the weir "Kaufmannsschule" and the bridge "Marktbrücke".

In the entrance of the new city hall building, a colourful water and light band symbolizes the intimate connection between the city and the river. The glass sculpture adds light to the entrance and water flows down the irregularly shaped surface. The movement of the water, the sound, and the refraction of the light create a holistic artistic statement.

The threads of light, coloured glass laid into the floor of the city hall, represent the aquatic landscape around the city of Hagen. On the outside of the building, cascading water falls down the artistically designed staircase leading to a patio that opens to a view of the river Volme, creating a strong connection between the river and the residents of Hagen. As long as the river is not flooded, one can reach the Kaufmannsschule by using a similarly designed staircase immediately next to the river.

This project was carried out by Atelier Dreiseitl, now member of the Ramboll Group.
Local architects: PASD

Ramboll Group A/S

Ramboll Group A/S
Hannemanns Allé 53
DK-2300 Copenhagen S
Denmark
Tel:+45 5161 1000
Fax:+45 5161 1001

Mail: info@ramboll.com

Danish CVR numbers

Danish CVR numbers

Ramboll Group
10160669

Rambøll Danmark
35128417

Ramboll Energy
35128417

Rambøll Management Consulting
60997918

Other sites

Other sites